14 Mart 2016 Pazartesi

BÜYÜK JEOLOJİ SÖZLÜK

A-Zonu ( A- horizon / A- zone ):
İyi gelişmiş bir toprak profilinde genellikle karışık,organik ve mineral içeriğine sahip, kısmen yıkanmış, gevşek yapıda olan yüzey zonudur. İdeal durumlarda A zonu A1 (koyu renkli,humusca zengin, mineral madde ile karışık) ve A2 (açık renkli, gevşek yapıda , maksimum alüvyonlaşma zonu olup, çoğu toprak profilinde bulunurken bazı profillerde belli belirsiz veya hiç bulunmayabilir.) şeklinde alt bölümlere ayrılabilir. Hemen hemen tamamen kısmen ayrışmış organik maddeden oluşan seviye bazen 0 bazende A0 olarak adlandırılır.

BÜYÜK JEOLOJİ SÖZLÜK

A-Yitimi (A-subduction) :
Bir çarma Zonunda kıtasal litosferin, üst kabuğun tamamının veya bir kısmının ayrılması ile bir diğer levhanın (kıtasal) dalması. Yoğunluğu fazla olan malzeme normal yitime uğrarken hafif olan kısım (üst kabuk), üzerleyen levhaya altan veya üsteden bindirme yapabilir. Bu tip yitimin zıttı B- Yitimi dir. Bunda okyanusal litosferik levha yitime uğrar. A - Yitimi maksimum bir kaç yüz km'lik bir kısıalmayı içerirken; B- Yitimi binlerce km'lik okyanusal kabuk ve üst mantonun çevrimini içermektedir. A yitimi O. Ampferer 'e, B yitimi ise Hugo Benioff'a itafeten adlandırılmıştır.

BÜYÜK JEOLOJİ SÖZLÜK

A- tabakası (A-Layer) : 
Yer yuvarının iç yapısının, A'dan G'ye sınıflama sisteminde ilk bölümünü oluşturan sismik zon olup,Yer yuvarı kabuğuna karşılık gelir. Kalınlığı bir kaç km'den 70-90 km.'ye kadar değişir. A tabakasının tabanı manto üzerine oturmakta ve Moho süreksizliğine karşılık gelmektedir.